A keresztapa Mario Puzo amerikai író regénye, mely eredetileg 1969-ben jelent meg a G. P. Putnam's Sons kiadónál. Egy kitalált szicíliai maffiacsalád történetét meséli, kik az USA-ban telepedtek le. A család feje Don Vito Corleone, aki az olasz maffia szinonimája lett. A regény az 1945-től 1955-ig terjedő időszakot fedi le, valamint betekintést nyújt Vito Corleone háttértörténetébe, gyermekkorának kezdeteitől felnőttkoráig. A könyv olyan szavakkal gazdagította a köznyelvet, mint a consigliere, a caporegime, a Cosa Nostra, és az omertá? Magyar nyelvre Vándor Vera fordította és 1989-ben jelent meg.

 

A Corleone-család pátriárkája Vito Corleone, kinek családneve a szicíliai Corleone városát idézi fel. Hasonlóan Corleone anyjának leánykori nevéhez, mely Corigliano, és a calabriai Corigliano Calabro városról kapta; a terület a 'Ndrangheta ténykedéséről ismert. Vitonak négy gyermeke van: Santino Corleone (?Sonny?), Frederico Corleone (?Fredo?), Michael Corleone (?Mike?) és ConstanziaCorleone (?Connie?). Továbbá van egy nem hivatalosan örökbe fogadott fia, Tom Hagen, aki a Corleonék consiglieréje lett. Vito Corleone egy híres énekes és filmsztár, Johnny Fontane keresztapja. A keresztapa a címben alapvetően Vitora vonatkozik. Azonban a történet központi szereplője valójában Michael, és a regény fő témája Michael végzete, hogy makacs elhatározása ellenére elfoglalja apja helyét a család fejeként. Ennél fogva többek szerint Michael igazából a címszereplő.
 

 

Fontos szerephez jut még Connie férje, Carlo Rizzi, valamint Michael feleségei, Apollonia Vitelli-Corleone és Kay Adams. A család, mint szervezet tagjai még a két caporegime, Peter Clemenza (?Pete?) és Salvatore Tessio (?Sal?), Rocco Lampone, valamint a Corleonék legfőbb fegyverei Luca Brasi és Albert Neri (?Al?). A család barátai, és bár a filmben nem szerepel, a könyv szerves részét képezi Johnny Fontane gyermekkori barátja, Nino Valenti, Sonny szeretője, Lucy Mancini, és a Las Vegas-i sebészorvos és abortőr, dr. Jules Segal története. A film első mondatait Amerigo Bonasera mondja, a regény is az ő nevével kezdődik.
 
 

A Corleone-család ellenfelei között jelentősek Virgil Sollozzo (?A Török?), kábítószercsempész, Mark McCluskey korrupt rendőrkapitány valamint az ellenséges család feje Philip Tattaglia.

 

A családok

A New York-i uralkodó Öt Család:

    * Stracci-család
    * Tattaglia-család
    * Corleone-család
    * Cuneo-család
    * Barzini-család.

 

Naptár
Szavazás
Étékeld az oldalt!
100%
70%
40%
10%