A megszállott Keresztapa rajongók méltán tették fel azt a kérdést 90-ben A keresztapa-trilógia befejező darabja láttán, hogy: "Mi történt a harmadik résszel?". S talán nem is alaptalanul (ez a költői kérdés többek között elhangzik a nagy sikerrel vetített Maffiózók-sorozatban is). A lezárandó epizód ugyanis már csak árnyéka, jobban mondva a hagyatéka az előző két résznek, és sem cselekményében, sem pedig tartalmában nem nyújt olyan nívót, mint elődei. Francis Ford Coppola ezen rendezésében arra próbálja helyezi a hangsúlyt, hogy a már megöregedett Don Michaelt (Al Pacino) hogyan állítsa be minél jobb színbe, és megpróbálja egyfajta metamorfózison keresztülvinni, ami a bűneivel szemben talán feloldozást nyerhet a számára. ?A Keresztapa III. azért más, mert Michael, aki a megváltást keresi, inkább beismerő, mint összeesküvő.? - Fred Fuchs.

Francis a már legyengült keresztapát egy cukorbeteg, megtört emberként ábrázolja, és a maffiát a Vatikánba importálva még egy Szent Sebestyén díjat is ráerőltet a Donra, csakhogy azt a vért, ami az évtizedek alatt a kezéhez tapadt, lemoshassa róla. A rendező arra is kísérletet tesz, hogy megtalálja megfelelő utódját Michaelnak, aki a visszavonulását tervezi a már legális családi vállalkozásként működő szervezetből, és mivel nincs se testvére, sem pedig fia, akire átszállhatna a vezetői poszt, kénytelen a család legközelebbi rokonát, a forrófejű, de hűséges Vincent Mancini-Corleonét (Andy Garcia) felavatni a család fejének.

A filmben a cselekmény jobbára Vinnie bemutatásával, szerelmi életének taglalásával zajlik, csakhogy a direktor meggyőzzön minket a maga és Don Michael döntésének helyességéről. Éppen ezért a Keresztapa-trilógia lezárandó eposza nem több, mint egy utolsó rekviem egy olasz-amerikaiért, akinek még a legnagyobb hatalom ellenére is lassanként kihuny lelkéből az amerikai álom. ? A keresztapa tragédiája, ami Amerika tragédiája Michael szemszögéből. A keresztapa III. végére, mint Amerika akkor, Michael önelégült lett. Senkiben sem bízott, és egyre paranoiásabbá vált. Mint egy Nixon.? - Francis Ford Coppola.

A Paramount közel ötvenmillió dollárt invesztált a filmbe. Még ez is kevésnek bizonyult, hisz nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és még az Oscar-gáláról is üres kézzel távozott. A film egyik komolyabb díja talán az az Arany málna-díj volt, amit Sofia Coppola (Elveszett jelentés) kapott, mint legrosszabb női színésznő. Francis először Winona Rydert (Nyakunkon az élet, Dracula) szemelte ki a szerepre, de végül lányát predesztinálta az ifjú Corleone leányzónak, és ez a kis húzása majdnem tönkreverte az egész produkciót. Mint láthatjuk, Sofia nem áll színészi képességei csúcsán, hiába játszott már számos produkcióban. Ezen alakítása sótlan és mimikátlan, és hiába próbálta meg a papa dirigálni őt, egyszerűen annyira üresen és prűden adta vissza Don Corleone lányának szerepét, hogy egy szemernyi kétség sem férhet a kritikusok döntéséhez.

A keresztapa III. érdekességei közé tartozik, hogy a stáb megint tett egy utazást az ősökhöz, mert a bemutatott színházi előadás párbaj-jelenete jól kivehető a film elején a két rivalizáló családtag között, melynek a végén az ifjabb Corleone kiharap egy darabot Joey Zasa (Joe Mantegna) füléből (A ?Cavalleria Rusticana?-t nem más vezényelte, mint Carmine Coppola, Francis édesapja). Az előadást öreg Don Michaellel együtt izgulhatjuk végig, aki miközben saját fiának tapsol - s miközben egyik szeme sír, hisz az ifjabbik Corleone nem kér a családi vállalkozásából -, feje egy távcsöves puska célkeresztjének középpontjában van. A film vége pedig már önmagáért beszél, hisz Don Michael életének utolsó perceit vakon és magányos számolja visszafelé, s miután kecsesen ledől székéről, csak egy kiskutya törődik vele. De az se sokáig.

Ezzel ért volna hát véget egy gyönyörű családi történet, ami idestova egy egész századot ölelt fel. Coppola jobb befejezésről is álmodhatott volna, de nem tette, s a harmadik epizód ennyi év távlatából most már biztosnak tűnő lezárása egy kornak és egy vérvonalnak is, melyet 1972-ben indított útjára.

Naptár
Szavazás
Étékeld az oldalt!
100%
70%
40%
10%